контакт тел. +381 (11) 3034 353  |  ел. адреса: info@omega.rs
Српски  |  English

Линукс

Свако може направити брз процесор. Трик је у томе да направите брз систем.

Линукс 1: Систем оператер

Линукс 1Коме је тренинг намењен?

Тренинг је намењен будућим Линукс оператерима и систем администраторима.

Потребно предзнање

За успешно праћење тренинга неопходно је познавање основних принципа рада и архитектуре рачунара (процесор, меморија, магистрала, улазно/излазни периферијски уређаји итд.) Познавање енглеског језика је предност.

Шта ћете моћи након тренинга?

Бићете у стању да ефикасно и са разумевањем користе Линукс кроз команду линију или графичко окружење. Другим речима, оспособљени су за извршавање типичних али и напредних задатака који се очекују од оператера Линукс система. То знање је суштинска основа за касније усавршавање у напредним администраторским активностима.

Опис тренинга

Тренинг наглашава рад у серверском окружењу: полазници се оспособљавају да све задатке могу ефикасно извршити кроз командну линију. Програм рада не зависи од специфичних Линукс дистрибуција, стога се стечена знања могу примењивати на свим Линукс системима, а у великој мери и у БСД, Соларис и другим Јуникс окружењима. Детаљна теоријска објашњења су пропраћена конкретним примерима из свакодневне праксе.

Теме

Стандардне теме које овде наводимо се додатно могу прилагодити у зависности од Ваших специфичних потреба. Исто важи и за практичне примере који се користе на тренингу.

 • Увод: Архитектура ГНУ/Линукс система - језгро и кориснички програми, корисници и групе, фајл систем, системски позиви, програми, процеси. Кориснички интерфејс. Љуска (shell). Локално и удаљено пријављивање на систем.
 • Основе рада у командној љусци: увод у Bourne Again љуску. Добијање основних информација о систему. Коришћење уграђене документације. Основне команде за навигацију.
 • Фајл систем: хијерархија, програми за рад са фајловима и фајл системом, структура фајл система. и-чворови, „тврди“ и симболички линкови. Типови фајлова. Привилегије и власништво у Јуникс фајл системима.
 • Комуникација и рад у мрежном окружењу: електронска пошта, из корисничког угла. Рад на мрежи, трансфер фајлова, удаљени login.
 • Програмирање љуске и аутоматизација послова: променљиве окружења (љуске), Обрада параметара командне линије. Аритметичке операције. Рад са стринговима. Структуирано програмирање љуске.

Линукс 2: Систем администратор

Линукс 2Коме је тренинг намењен?

Тренинг је намењен будућим Линукс систем администраторима и интеграторима.

Потребно предзнање

Завршен тренинг Линукс 1 или еквивалентно предзнање.

Шта ћете моћи након тренинга?

Бићете оспособљени за инсталирање, одржавање и основно администрирање Линукс сервера у мрежном окружењу да функционише као усмерач (рутер), филтер пакета (фајервол), НАТ, ДХЦП и ДНС сервер.

Теме

Стандардне теме које овде наводимо се додатно могу прилагодити у зависности од Ваших специфичних потреба. Исто важи и за практичне примере који се користе на тренингу.

 • Увод у администрацију Линукс система: Архитектура Линукс језгра. Драјвери. Објашњење монолитне архитектуре језгра. Модули језгра.
 • Рад са дисковима и фајл системима: врсте дискова и типови партиција, Master boot record и табеле партиција. Архитектура Линукс фајл система. Типови фајл система. Journaling. Креирање фајл система. Аутоматска и ручна провера фајл система. Квоте. Подсистем за управљање виртуелном меморијом. Buffer cache. Swap.
 • Управљање софтвером: Инсталација софтвера преко пакета. Инсталација софтвера из изворног кода. Управљање дељеним библиотекама.
 • Увод у безбедност система и података: Архивирање фајлова, backup и restore. Могући вектори напада и превенција.
 • Администрација Линукс система у мрежном окружењу: Увод у ТЦП/ИП. ИП протокол. ТЦП и УДП протокол, теорија, разлике и примена. ИЦМП протокол. Мрежни интерфејси. Firewall. Конфигурисање ДХЦП и БООТП сервера. ДНС систем. Виртуелне приватне мреже. Безбедност мрежних система.

Линукс 3: Систем интегратор

Линукс 3Коме је тренинг намењен?

Тренинг је намењен будућим Линукс систем администраторима и интеграторима.

Потребно предзнање

Завршени тренинзи Линукс 1 и Линукс 2 или еквивалентно предзнање.

Шта ћете моћи након тренинга?

Моћи ћете пројектовати, поставити и одржавати сервере за чување податка, штампање, електронску пошту, као и веб и прокси сервере. Такође ћете знати да ове сервисе ефикасно интегришете у постојећа Виндоуз или Јуникс окружења, са нагласком на безбедности и лакоћи одржавања.

Теме

Стандардне теме које овде наводимо се додатно могу прилагодити у зависности од Ваших специфичних потреба. Исто важи и за практичне примере који се користе на тренингу.

 • Конфигурација (BIND) ДНС сервера: врсте упита, конфигурисање домена и делегација, зонски фајлови, напредне ДНС технике
 • Фајл и принт сервиси: Врсте штампача. CUPS. Internet Printing Protocol. Инсталација штампача. ППД фајлови. ФТП сервер. Конфигурација Самбе као фајл сервера. Интеграција у Виндоуз окружење. Конфигурација Самбе за штампање.
 • Веб сервиси: World wide web. Апач конфигурација. Сквид (Squid) прокси сервер. Транспарентни прокси.
 • Сервиси електронске поште: СМТП, ПОП и ИМАП протоколи. Инсталација и конфигурација Постфикс мејл сервера. Аутоматско филтрирање и процесирање ел. поште. Конфигурација ПОП и ИМАП сервера. Webmail.

Остало

Трајање и организација

Трајања и цене тренинга су дате у следећој табели:

 Назив Трајање (шк. часови) Цена (дин)
 Линукс 1 30 45.000,00 + 20 % ПДВ
 Линукс 2 30 45.000,00 + 20 % ПДВ
 Линукс 3 24 45.000,00 + 20 % ПДВ

У договору са клијентом се одређује интензитет наставе а најчешће се организује у целодневној (8 часова) или полудневној (4 часа) варијанти.

Осим тога, за учеснике је обезбеђен и приступ Омегином порталу за електронско учење са додатним садржајима и активностима. Стандардно, они ту могу пронаћи материјале у различитим форматима (текст, видео и аудио запис), корисне линкове, упитнике и тестове за самопроверу знања. Такође, по потреби им се у онлајн окружењу могу организовати дискусије на форумима, рад на заједничком документу и сл. Ове додатне активности се спроводе уз асистенцију модератора.

Језик

Тренинзи се стандардно изводе на српском језику а по потреби се могу извести на енглеском.

Цена и услови плаћања

Цене тренинга по полазнику су дате у претходној табели. У случају већег броја полазника одобравамо посебне попусте а плаћање се може извршити у року од 30 дана од завршетка тренинга.


Како да закажете тренинг?

Најбржи начин да закажете тренинг јесте да нас контактирате телефоном на 011 30 34 353 или ел. поштом на адресу info@omega.rs како бисмо разменили све неопходне информације.